Kwaliteitsmanagement in klinisch onderzoek

full acreditation

Saint-Luc is het eerste europees ziekenhuis dat een volwaardige en internationale erkenning van de kwaliteit van haar klinisch onderzoek gekregen heeft, een waarborg voor de hoogste bescherming van patiënten die aan klinisch onderzoek deelnemen.

Sinds 17 september 2015 hebben de Cliniques universitaires Saint-Luc (CUSL) en het etisch comité (Comité d'Ethique Hospitalo-Facultaire Saint-Luc-UCL-CEHF) de volledige accreditatie van de AARHPP (Association for the Accreditation of Human Research Protection Programs: http://www.aahrpp.org/) gekregen. Deze accreditatie is een kwaliteitslabel, erkennend dat de CUSL de etische en kwaliteitsnormen toepassen op het gebied van procedures, beleid en organisatie van het klinisch onderzoek, alsook wat de bescherming van de patiënten betreft.

Een kwaliteitsstelsel dekt alle stappen in klinisch onderzoek alsook de werkwijze van het ethisch comité. De geldende procedures zijn voor externe promotoren/CRO’s beschikbaar bij de klinisch onderzoek kwaliteitsverantwoordelijke. Alleen de franstalige documenten betreffende het kwaliteitsstelsel van het klinisch onderzoek werden gevalideerd. Een niet-gevalideerde engelstalige vertaling is beschikbaar op aanvraag bij de kwaliteitsverantwoordelijke.

Het Ethisch Comité (“Comité d’Ethique Hospitalo-Facultaire Saint-Luc UCL”- CEHF) wordt erkend door de federale overheidsdienst Volksgezondheid volgens de normen van KB van 12 augustus 1994.

Hebt u suggesties omtrent de CTC-site of het Ethisch Comité-site, aarzel dan niet om deze mede te delen, per telefoon aan de hieronder vermelde personen, of via een mailtje naar clinicaltrialcenter-saintluc@uclouvain.be of naar commission.ethique-saint-luc@uclouvain.be.